1 Nisan 2012 Pazar

Ödev Araştırması Ve Yaşadığım Sıkıntılar!

2 hafta önce Uluslararası pazarlama dersimize giren hocamız bize bir ödev verdi.
2 tane tuhaf isimli bir dükkânla hocanın hazırladığı 8 soruyu sorup bir de resmini çekip röportaj yaptığımızı kanıtlayıp hocaya teslim edeceğiz.
Çok kolay gibi görünüyor, değil mi? :D Ama hiiiiç kolay değil maalesef.
3 gündür İstanbul’da her yeri karış karış gezdim bulduğum toplam dükkan sayısı 10'u geçmiyor.
Hoca bu ödevi verdiğinde başta sevindim ve çok kolay dedim. Resim çekmeyi seviyorum zaten çekerim girer birde paşalar gibi sorar sorularımı hallederim dedim ama NAA MÜMKÜN!
Taksim - Sultanahmet - Sirkeci - Eminönü - Karaköy - Ümraniye - Kadıköy - Üsküdar - Çekmeköy'ü 2 gün boyunca sabah çıktım geceye kadar dolaştım hocanın istediği gibi bir tabela göremedim. 2 tuhaf isimden biri mizahi biri de yabancı/Türkçe karışımlı bir şey olacaktı. Misal " Baklava/Baklove, Ocak başı Aralık sonu, Bak Hele Dürüm..." gibi.
Şimdi yazıyı yazma sebebime geleceğim. Geçtiğimiz cuma bu ödev için araştırmaya çıktım yanımda da bir arkadaşım vardı.
İlk gittiğim ilçede bulduğum tuhaf mizahi bir dükkân ismini görünce gayet kendinden emin girdim içeri ve ödevimiz olduğunu sorulara cevap almak istediğimi ve en sonda resim çekeceğimi söyledim.
Adam başta tamam dedi ve bizde soruları düzgün olsun diye wordda yazmıştık ve bir kırtasiyeden çıktısını alıp gelip soracağımızı söyledik.
Dönerken de makinemi çantamdan çıkarıp boynuma asayım dedim. (Asmaz olaydım)
Mekana gittiğimizde adam boynumdaki makineyi gördü, bir makineye bir bana baktı ve işkillendi ve ve ve vazgeçti!!!
İşin için profesyonel makine girince iş bozuluyor arkedeş. Gazeteci sandılar ve tabelayı başka yerde kullanıcam sandılar falan felan ve ilk gün diğer gezdiğim ilçelerin hepsinde bu sorunu yaşadım.

Gittiğim ilçelerden özellikle biri olan Sultanahmet'ten bahsetmek istiyorum. Sultanahmet'te dükkan tabelaları araştırması yaparken oraları ilk defa gören arkadaşımda resimlerini çekmemi istedi ve gayet hoş olan dükkanlardan özellikle turistlerin çok uğrak olduğu mekanlardan birinde resmini çekeyim dedim ama sahibi bir hışımla kapıya gelip çekmek yasak dedi.

Bundan doğal ne var değil mi? Çektirmeyebilir. Ama o sırada yanımdaki turisler dükkanı didik didik ederek yine benim gibi profesyonel makineleri ile hoş bulup resim çekiliyorlardı.
O an öyle moralim bozuldu ki kendi ülkemde ayırımcılık gördüm ve dışlandım.
Orada olması gereken tam tersi olmalıydı. Ben rahat çekerken yabancılar rahat olmamalıydı. İnsanlarımız nasıl değişmişte kendi ülke vatandaşına bu şekilde davranır olmuş.

Resim çekmekten doğal ne var ki? Bunun gibi bir olayı Real adlı markette de yaşadım. Bağcılardaki Real'e bir kaç arkadaşımla gitmiştik. O sırada girişte Çokokrem reklamı ve kafanı uzatıp çokokrem olduğun (adları neydi unuttum o kartların :DD ) şeylerden vardı ve arkadaşlarım resimlerini çekmemi istedi. Yine çantamdan makineyi çıkardım ve tam içeri girerken görevli " Pardon markette çekim mi yapacaksınız?" dedi. "Hayır, sadece arkadaşlarımı çekeceğim" dedim ve görevli beni engelledi.
"Orada zaten görevli çeken arkadaşlar var" dedi ve yalan söyledi. Arkadaşlarım telefonları ile çekince sorun olmadı ama benim makine profesyonel olunca engellendim.
Ben ülkemde rahat rahat resim çekemeyeceğim anladım. He gelir elin yabancıları rahat rahat otu boku çeker bizde hisleniriz artık.

Bu nedir ya böyle! Dükkân sahipleride bugün yine görünce hayır deyip durdular. En sonunda ise önce röportajı yaptım makineyi sakladım ve en son resim çektim. T_T
Çok canım sıkıldı artık ve dökmek istedim. Aynı şeyi babamda birçok kez yaşadı.
Tipimize bakıldığında turiste benzer bir tarafımızda yok. Gayette TÜRKÜZ... T_T
Sultanahmet'te arkadaşımla Türkçe konuşarak yürüyoruz bize hangi ülkeden geldiniz diye soruda soruyorlar :D Anlamadım arkedeş... Gülsek mi, ağlasak mı?

Bu arada ödevimi halledemedim ve bir dahaki hafta sonuna kaldı.
Eğer içinizde ödevime uygun tabelası olan yerler bileniniz varsa hemen iletişime geçerse çoook ama çoook mutlu olurum yoksa dersten kalacağım... :(

9 yorum:

  1. Ah! Canım yaaa çok bozmuşlar moralini üzülme ama sende turist ayağına yatsaydın :)) yada uzaktan çek anlamasınlar yani başka çare bırakmıyorlar^^ İçerenköyde Aboooov dürümcü vardı bir zamanlar duruyor mudur bilmiyorum ,Trobzonlu bi bulgurking vardı facede paylaşmıştım oda Trabzonda ^^ Arkadaşlarla küçük bir araştırma yapayım bulursak tekrar yazarım^. ^^

    YanıtlaSil
  2. Ülkemde turist ayağına yatmakta ayrı koyar o zaman ablacım. :D
    Abooooov dürümcü bizim evin orada da var. Bilindik olduğu için çok kişi yapacaktır onu. Ama Bulgurking çok güzelmiş :D Trabzon'a gidebilsem çok çok süper olurdu vallahi ya :D Hocam bayılırdı ona kesinlikle.

    YanıtlaSil
  3. ^^ canımcım bak birkaç tane buldum senini için uygun düşerse gelirin ataşehirde hepsi ^^"MY PİDE BY DÜRÜM" ,LA MASA" , "KÖFTE AĞACI" , "AB'BAS WAFFLE KUMPİR" ,"DOYDUM DÜRÜM EVİ" , "BİBUÇUK EKSPRES", "NAN-DA DÖNER" , "BİB KÖFTE-MÖFTE EVİ" ^^ Ataşehir ilçe rehberinden buldum hepsinin adresi ve telefonuda var ;)

    YanıtlaSil
  4. Ablaaaaaaaaa süpersin! Bunlar nerede tam olarak hemen yarın gideceğim buralara. Çok ama çok teşekkür ederim. Hepsi birbirinden süper ötesi isimler. *-*

    YanıtlaSil
  5. :)) önce bana gelmen gerekiyor :))) adresleri vermem için ^^ hemde tanışmış oluruz kkk şaka tabii gelemem dersen tek tek adreslerini atarım artık ^^
    şey bu arada ben Ataşehir Botanik çarşıdayım kat 2 fırat bilgisayar ^^

    YanıtlaSil
  6. hehe yarın geçiyorum o tarafa kısmetse. öğleden önce geçeceğim abla, eğer oralardaysan görüşürüz tabii ki. :)

    YanıtlaSil
  7. Burdayım ablacım ^^ tel nom vardır ararsın hem dediklerimde buralara yakın ^^

    YanıtlaSil
  8. tamam o halde. bir kaç saate kadar çıkıyorum evden. arabayla geleceğim için bu 3 4 saatide bulabilir :D ablamın yol bulma sorunu var çünkü :D

    YanıtlaSil
  9. hehe tarif edeyimde öyle gelin ^^ yahu :)) doğu ataşehire gelip ptt nin tabelalarını takip edin aynı çarşıdayız ^^ mozaik çarşıyada yakın sayılır ^^

    YanıtlaSil