13 Mayıs 2013 Pazartesi

Neden? 为什么? なんで? 왜?

Uzak doğuyu seviyorsunuz tamam güzel ben de seviyorum lakin anlayamadığım şey neden herkes Çin'den ve Çinlilerden nefret ediyor.
Genelde bakıyorumda herkes Japon ve Koreli delisi ve kim oralara giderse hemen Face'den eklenir varsa bloğu takip edilir sorular üzerine sorular sorulur lakin neden Çin'i hiç kimse merak etmiyor?
Aslında bu soruların cevabını biliyorum çünkü bir zamanlar bende Çin'den de Çinlilerden de nefret ederdim.
Uzak doğu aşığıyım derken parantez içinde Çin hariç bir çok defa söylerdim hatta tiksinirdim. :D
Lakin büyük bir ön yargı ile davrandığımı Çin'e geldikten sonra farkettim ve Çin'e karşı büyük bir sempatim oldu. Tabii bir Kore ve Japonya kadar değil ama burada her ülkeye gelmiş hissi yaşayabiliyorum.
O kadar büyük bir ülkeki; Shanghai ya da Hong Kong'a giderseniz kendinizi Avrupa'da hissederseniz ya da Pekin, Feng Huang gibi yerlere giderseniz yeşilliklere büyülenip oralarda yaşamak isteyebilirsiniz.

Diyeceğim o ki çok fazla ön yargılı davranmayın.
Çoğu kişi savaş geçmişinden dolayı sevmiyor onca insanları katlettiler. Ama bunu her ülke yaptı.
Japonlarda Kore'ye az zulüm etmediler. Savaş tarihine girersek Çinlilerden başlayıp Alamanyalara Nazilere kadar giderük :D

Hee bir de mesela uzak doğuda çalışmak istiyorsunuz diyelim. Kore'nin çalışma şartları maaşı iyi olsa dayanması zor. Eğer yaranmak istiyorsan sıkı bir şekilde çalışmalısın. Kendini sürekli geliştirmelisin. Yabancı olduğun içinde geri planda kalırsın heleki bir Avrupalı değilsen çok ağlarsın.
Japonya'da çalışmak zaten çok zor hem çok pahalı bir ülke. Ne kazanırsan evdi ihtiyaçtı derken sana ne kalır? Çin'de de bazı yerlerde zorluklar var ama burada inanın ingilizceniz ve çincenizde varsa el üstündesiniz. Adamlar şu kadar maaş vericez kal diyolar her şeyi senin düzenine göre ayarlıyorlar.
Yabancılara gerçekten çok saygı duyuyorlar ve memnun etmek için ellerinden geleni yapıyorlar.

Ben de buraya nasıl geldim hangi şuurlar karar verdim inanın bilmiyorum ama hiç pişman değilim. Yaklaşık 3 ay sonra ülkeme geri dönüyorum. Eğer daha genç olsaydım bir 2 yıl daha kalır hatta üniversite bitirirdim ama herşeyi geç yakalamış biri olaraktan Allah'ın izniyle ömrüm varsa eğitimime seneye de başka bir ülkede devam edeceğim. O bittikten sonra da başka bir ülke.
Sadece bir ülkeye bağlı kalmak istemiyorum. Ama genç olsaydım hem istediğim yerlerde yaşar, okur ve çalışırdım. Bloğumu okuyan gençler varsa derslerinizi çok iyi çalışırsanız paranız olmasada burs bulup istediğiniz ülkelerde okuyabilirsiniz haberiniz olsun.


Aslında bir daha blog yazmamaya karar vermiştim. Ama gezip görüp paylaşacağım çok şey var. Bu sırf uzak doğu ile sınırlı kalmayacak. Lakin kendi çalıp kendi söyleyen gibi hissettiğimden çok sık yazmayacağım. Yazılarımın görüntülenme sayısı çok fazla okunuyor hatta konuşuluyor adım verilmeden bir teşekkür bile edilmiyor bu yüzden soğudum diyebilirim.

Eeee ilk açtığında biz mi vardık diyen olursa evet yoktunuz o zaman yararlı konulardan çok eğlencesine yazılar yazıyordum ne zaman takip çoğaldı ve yorumlar gelmeye başladı o zaman daha çok yazmak ve her şeyi paylaşmak istedim. Ama şimdi okunup kaçılıyor bu yüzde artık içimden gelmiyor... Ay da 2 ya da 1 yazarım artık.
Görüşmek üzere zaijiannnnn!

(Bir anlık yazma isteğim olduğu için ne imlaya ne de cümlelerimin düzenine dikkat etmedim. Bunuda takıntılı olanlar için söyleyeyim dedim. :P )


15.05.2013 ekleme: Çok fazla güncelleme yapan biri değildim evet sebebini yorumlarımdan birinde bıraktım. Ayrıca Çin hakkında merak ettiklerinizi sorduğunuz müddetçe cevaplayacağım. Hazır ben buradayken benden yararlananın açıkçası.
Bir dahaki yazımda safkan Çinli'lerden, Çinli müslümanlardan ve Uygur Türklerinden bahsedeceğim.
Ve yanlış bilinen çocuk meselesini anlatacağım.

25 yorum:

  1. Yazını görünce kendimi gördüm neden Çin'i sevmiyorum niye Japonya yada Kore daha fazla ağır basıyor bende çünkü Çin'i Japonya ya da Kore kadar tanımıyorum. Hani önyargı vardırya bilmediğin tanımadığın şeyi sevmezsin bendeki sanırım o durum. Yani takip edebileceiğim bilgi edinebileceğim blog yada sayfa pek yok o yüzdende direkt sevmiyorum diye kestirip atıyorum galiba :) Sen kimse sana yorum yazmıor diye blogundan vazgeçiyorsan her yeni mesajına benden direkt yorum :) şaka bir yana kimse sana yazmıyor diye blogundan vazgeçmemelisin bence çünkü burası senin mekanın istediğini yazıyor çiziyorsun Görüşürüz kendine iyi bak olur mu ?

    Bu arada yeni yazı için teşekkürler.. ve kendi adımada özür diliyorum senden o okuyan ama yorum yazmayan gruptandım bende ama genellikle saçmaladığım için yazmıyordum ama artık her yeni notunun altına muhakakk bir iki kalem çiziktireceğim sen yeterki vazgeçme:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Kore Japonya ve Çin hepsi aynı kültür. Ne kadar Koreli ve Japon tanıdıysam soyları hep Çinliden geliyor çok enteresan.
      Hatta Endonezyalı ve Vietnamlılarında böyle.
      Korecenin yapısına bile bakarsak çoğu kelimeleri Çinceden dönüştürülmüş bu yüzden Çince bile Koreceyi hemen öğrenebilir.
      Ben de anlamsız yere kin beslemişim yıllardır Çin'e. :D
      İnsanlarıda hoş görülü çok bencilce davranmışım. :D

      Yorum konusuna gelince normalde kafama takmam ama kiminle sohbet etsem bir konu açılıyo aa nerden biliyosun desem senin bloğundan diyolar. E haliyle alınıyorum. Madem takip ediliyorum bunu ne kadar hissedersem o kadar yazasım gelir benimde. Ondan kelli böyle sitem ettim accuk :D Teşekkür ederim. :)

      Sil
  2. Ben çinceyi sevmiyorum. :/ Yani nasıl anlatsam çok tuhaf geliyor. Duymaya dayanamıyorum :/ O yüzden Çinle de pek bir ilgim yok :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kim seviyii bacıım kim seviyi :D Benim midemi bulandırıyodu başta Korece'de öyleydi aslında böyle hep ağızlarını yuvarlıyolardı ve bana tuhaf geliyodu, hele Çince ondan beterdi ama artık bir şeye aşina olduktan sonra hiç kulak tırmalamıyor.
      Al mesela Hintçe'de ne kadar çok RRRrrrRR bastırılıyo diye takmış ve izleyesim gelmemişti şimdi Aamir hayranıyım. Deli oluyorum hatta o adam hep film çeksin :D

      Sil
  3. Şu ön yargı şeysi bende de vardı. Vardı demek istemiyorum aslında, çünkü Asya adına her şey dikkatimi çekiyor fakat Çin diğer ülkeler kadar sempatik gelmiyordu. Daha sonra senin blogunu fark ettim ve okumaya başladım. O an anladım zaten, ben ne kadar acımasızca eleştiriyorum kafamda Çin'i. Bunun en önemli ve başlıca sebebi bilgisiz kalmak. E oraları tanıtan, oraları gezip görüp anlatan insanlar olmayınca kafamda, ön yargıyla gördüğüm şeyleri yorumlamaya başladım.

    O zamanlar kafamdaki ön yargı şu an uçup gitti diyebilirim. Emek verip bilgilendirmek için yazdığın yazılarına yorum yapmayanlardan biride benim. Sanırım bu gerçeğin yüzüme vurmasını bekliyormuşum.

    Bu arada derste hocamın "Koskocaman Türkiye de bir tane bile Çince bilen Orman Endüstri Mühendisi yok." demesiyle Çince öğrenmeye karar verdim :D Şu an Nihao demeyi ve yazmayı biliyorum ama inanıyorum öğreneceğime :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çİn hakkında düşüncelerinizi değiştirebildiysem ne mutlu bana.
      Çok zor bir dilde değil tabii çok sıkı çalıştığın ve pratik yaptığın sürece.
      Ben de burada yaşamaya başlamasam bu güzelliklerden bir haber olacaktım ama hazır buradayım ve görüyorum paylaşmalıyım tabii kide. Hatta aklıma gelmeyen şeyler varsa buraları gelip göremeyen ama merak edilen sorular varsa bana herkesler sorabilir.
      Hazır ben Çin'de iken ve paylaşmayı seviyor iken yararlanın benden açıkçası.
      Benim için bir zevk olacaktır tüm soruları cevaplamak... ;)

      Sil
  4. Ya bende az da olsa yorum yazardım ama cok yazayım o zaman ya dewam edın lutfen kendınıze saklamayın yazının sonuna bı masallah yazın herkes okumak zorunda kalsın hehe boylece konusulsa da sıkıntı olmaz ki ^-^

    YanıtlaSil
  5. merhabalar;bilmem acaba takip ettiğimden beri ilk defa mı yorum bırakıyorum sana inşallah öyle değildir:ss nese ben senin blogunu takip etme nedenimden bahsedicektim evet uzak doğuya ayrı bi ilgim sempatim var başta kore olmak üzere ama asıl neden sizin gibi farklı ülkelerden blogerler benim gözümde bi yerde gezgin gibisiniz :)yani benim göremediğim şeyleri tanıtıyor yeni şeyler alıyorum sizden evet haklısın okuyoruz ama bi teşekkürü bile bırakmıyoruz işte hazırcılık,alışkanlık veya unutuyoruz ama bundan sonra bu konuda daha dikkatli olmaya çalışırız inş.:)

    YanıtlaSil
  6. Belki genetik hafizamizin bir yerlerinde Cin'e karsi kizginliklarimiz kalmistir, bilinc altindan bizi Cin'e karsi sogutuyordur :) ama kendi acimdan konusacak olursam lise yillarinda Dogu Turkistan'a sardirmis hakkinda cok yazi-kitap okumustum, haliyle oradan kalan bir sogukluk var bende. He tabi bu oyle kesin bir onyargi olusturmuyor sakin veya tarihi Cin filmlerini severek izliyorum, gitme imkanim olsa Kore yerine Cin'i tercih ederim (kulturu-tarihi-dogasi bakimindan fark atar ne de olsa) ama komunizmin aktif olmasi ve kapali bir ulke imaji cizmeleri ayrica japonya ve Kore kadar kendi reklamlarini yapmiyor olmalari onlarin ayibi :) bu arada yazilariniz severek takip ediyorum, belki yorum birakmamisimdir simdiye kadar ama hic bi tarafa birakmadigim icin pek, okudugum bloglara adil yaklastigimi dusunuyordum :) Insallah siz yazarsiniz bol bol da biz de yorum birakiriz diyeyim :)

    YanıtlaSil
  7. Merhaba, herşeye rağmen paylaşın fazlasıyla okunuyordur öyle düşünmeyin bence. Günlük veya notlar şeklinde hatıra olarak kalacak bu yazılar hem de bizlere rehaber oluyorsunuz değişik kültürleri öğrenmemiz hususunda.. teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  8. Ben de bi tek ben sevmiyorum Çinlileri zannederdim. :)

    Hep yaz diyeceğim ama sen de haklısın tabi. Yorum yapılmayınca bi teşekkür bile edilmeyince insan yazmaktan soğuyormuş. Sen yine de hepten gitme. Ayda yılda bir olsa da gel. ^^

    YanıtlaSil
  9. bu zamana kadar yazdıkları için gerçekten teşekkürler. lakin çok güncelleme yapmıyordun zaten aşk olsun sana. seni seviyoruz. hoşça kal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili adsız yazıma gücendin sanırım. Evet bu yazım çok ağır olmuş olabilir ama sende bir şeyler anlatsan hevesli ve o yazın çok görüntülense hatta adın verilmeden konuşulsan "madem okunuyorum adım verilmeden bahsediliyorum neden bir yorum çok görülüyor" diye içinden geçirmeden edemezdin Çok gücelleme yapamama sebebim de Çin'de blogspot ve facebook'un yasaklı olmasıdır.
      Yazılarımı yazıp biriktiriyorum. Bir yazıyı göndermek 3 günümü alabiliyor çünkü ne resim yükleyebiliyorum nede otomatik kaydedebiliyorum.
      Yasaklı sitelere giren programım her zaman düzgün çalışmıyor.
      Bana kırılmayın lütfen. Ben de sizi seviyorum. Hoşça kalın...

      Sil
  10. 1 aydır blogunuzu arıyordum.adını unutmuşum sık ziyaret ettiğim bloglarda ben okuyorum sen de oku gibi kısımda buldum...bulduğumda da kaybettim...hayırlısı olsun keşke daha çok yazsaydınız,kısmet.

    YanıtlaSil
  11. ilk defa yorum bırakmıyorum başta onu söyliyim :)
    takipçin olarak benim de sana sitemim olacak. yukarıda da belirtildiği gibi zaten sık yazmıyosun. bence takipçilerinin bloggerlara sık yaz sık yaz diye baskı yapma hakkı yok. temenni olarak ifade edilmesi başka. şahsen, seni daha sık okumak isterim. keşke yazsan, yazabilsen...

    her yazının altına yorum yazmak takdir edersin ki pek mümkün değil. sadece teşekkür etmek de biraz abes olur.
    ben senin gibi yurt dışı tecrübelerini paylaşan bloggerları takibediyorum. hayatımda hiçbir zaman gidemeyeceğim, göremeyeceğim, ülkeler kültürler ve daha bi sürü şey öğreniyorum. senin yazıların bu açıdan beni heyecanlandırıyor. birdahaki yazını da merak ettim mesela.

    zaten okunduğunu biliyorsun. yorum bırakmaya takılma derim. mesela ben neden sık sık yorum bırakmıyorum? telefondan giriyorum, bazen bağlantı yavaş oluyor.. yorum yazma kutusunun çıkması için mobil sürümden web sürümüne geçmek gerekiyo vs. vs..

    evet blog yazmak zaman isteyen bir iş hele blogspotun yasak olduğu bi ülkede ama yorum yazmak da o kadar kolay değil yani :-)

    YanıtlaSil
  12. Açıkcası bende çin i sevmiyorum doğu türkistanlılara davranışları yüzünden ama beş parmağın beşi de farklı :D ama genede biraz korku var sen yaşadığın bölgeyi sevdiğin için soruyprum yani meraktan çinin tam olarak neresindesin? birde okuyormusun? bölümün ne çok özel olduysa cevaplamak zorunda değilsin? :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorduğunuz soruları bloğumda da bahsettiğimden özel sayılmaz.
      Çin'e yıllığına Çince öğrenmeye geldim. Hunan eyaletinin başkenti Changsha'da yaşıyorum.
      Türkistanlılara kötü davrananlar Çin değil Çinliler. Çin'deki nimetlerden yararlanmamak büyük kayıp. :D
      Dediğim gibi Çin'de sadece Çinliler yaşamıyor bu ülkede yaşan bir çok tür insan var en önemlisi kardeşlerimiz Uygur Türklerimiz. O kadar fazlalarki Çin Uygur Türklerinin gibi bana göre. :D

      Sil
  13. Çin'in cute oppaları yok heralde ondandır :P

    YanıtlaSil
  14. Yazını okuduktan sonra zaten var olan bir şey tekrardan gün yüzüne çıktı. Çince öğrenme isteği, bilmem nedendir diyeceğim ama gayette biliyorum şartlardan dolayı:) aslında Çin'e karşı kötü bir his hiç olmadı bende yalnızca konuşmaları çok hızlı ve alfabesi zor diye bir türlü anlayamıyordum. Ama dediğim gibi yazını okuduktan sonra tatlı bir his bürüdü içimi yeniden. Çünkü bende tıpkı senin gibi düşünüyorum. Tek bir yere bağlı kalmayı sevmem ve olabildiğince yer gezip görmek ve bilmek istiyorum:) Bana Çin'i sevdiren 2.şey senin yazın ilki okuduğum bir kitaptı, çok şanslısın:))

    YanıtlaSil
  15. blogunu yeni keşfettim ama çevirdiğin dizileri izlemişliğim vardır teşekkürler yazı ve paylaşımların için:D, genç olsaydın yapacaklarından bahsetmişsin, peki dediğn yaşlarda olsaydın şuanda düşündüğün gibi düşünüp yurt dışına çıkma fırsatını bulabilecekmiydin yani yanlış anlama yaşlılar hep derya siz bizim yaptığımızı yapmayın derler, sen bize neler tavsiye edersin ders notlarını yükseltmek dışında...yani mesela nasıl fırsatları kaçırmamalıyız bunun gibi....tekrar teşekkürler

    YanıtlaSil
  16. Şu son fotoğraf senin çekimin mi? Harika bir kare sırf bu yüzden bile çine gitmeye değer. Ben blogunu daha çok gezi amaçlı takip ediyorum. Ama gittiğin yerlerle ilgili çok az yazı ve fotoğraf paylaşıyorsun :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, görünen ayakkabılar da dahil benim çektiğim bir fotoğraf ;)
      Çok az yazı paylaştığımı biliyorum ama zamanım olmuyor. Sınavlarıma hazırlanıyorum ayrıca işe başladım hem ders hem iş birlikte zar zor yürürken blog yazmaya fırsat bulamam normal. :( Geçenlerde istifa ettim yakında işten ayrılacağım.Resimlerimden ve izlenimlerimi yine paylaşırım. Şuan Türkiye'deyim Çin'e gitmek için hazırlanıyorum şu aralar. Yorum için teşekkür ederim. :)

      Sil
    2. Genelde cep telefonuyla çektiğin fotoğrafları yayınlamışsın.Ama ben senin profesyonel makinan olduğunu biliyorum. :) Çok gizemli oldu,attığın adımlara dikkat et hemen arkandaki ayak sesleri bana ait olabilir :P Yani demem o ki, buradaki fotoğraf gibi daha profesyonel çekimlerin var mı? Tapınaklarını da gezmişsindir eminim. Neyse vaktin olduğu zaman yazacağın gezi yazılarını ve yayınlayacağın fotoğrafları sabırsızlıkla bekliyorum.. Ayrıca fotoğraf muhteşem.. Neresi burası ?

      Sil
    3. Ahha tırstımkii :D Tanıyormuyum sizi? Resimler benim tozlu arşivlerimde zaman bulursam yayınlarım ama o zaman bulma konusu sıkıntı nisana kadar.
      Resimdeki yer Çin/Hunan/FengHuan ^^

      Sil
    4. Evet bir ortamda tanışmıştık.4 sene önceydi galiba. Sende fotoğraf makinası vardı ordan hatırlıyorum. Neyse bu çok mühim değil. Çin gitmeyi çok istediğim ülkeler arasında.Geçen yaz Koreyi gezdim,umarım 3-4 yıl içinde de Çine gidebilirim.Kore ve Japonyayla ilgili zilyon tane gezi yazısı var ama Çinle ilgili şuan için iyi bir kaynak bulamadım. Eğer sen rastladıysan burda linkini verirsen çok memnun olurum.

      Sil